Ottaa yhteyttä
Tööstuse 43, Tallinn, Viro
Myymälä: +372 508 3309
Työpaja: +372 5301 8568
Tähesaju tee 31, Tallinn, Viro
Myymälä: +372 5885 7752
Työpaja: +372 5301 6938
Yleistä tietoa: +372 508 3309
Ei ole aina helppoa valita elliptisiä harjoitusvöitä (Englanniksi. k crosstrainer) tai edes ymmärtää niiden välisiä eroja – mikä vauhtipyörä on tai miksi sen painolla on merkitystä; onko 50 cm:n askelpituus hyvä; ja lopuksi, mikä kuntopyörä on edullisin. Tutustutaan tarkemmin elliptisen valmentajan osiin, jotta voit valita itsellesi sopivan treenivälineen ilman vaatteita kaapistasi. Elliptinen kuntopyörä sopii erinomaisesti kokovartaloharjoitteluun, ja jos olet valinnut oikean koneen, se palvelee ja harjoittaa sinua pitkään.
Elliptinen kuntopyörä on hyvä tapa kaikenmuotoisille ja -kokoisille ihmisille tehdä aerobista harjoittelua. Koska se on muita kuntosalilaitteita niveliä säästävämpi (liike on pehmeämpi, ilman iskuja) eikä harjoituksen aloittaminen vaadi paljon lihasvoimaa, se sopii myös iäkkäille ja kuntoutujille. Muutama harjoitus viikossa parantaa yleistä aerobista kuntoa, vahvistaa luustoa ja lisää keuhkojen kapasiteettia.
Elliptistä kuntopyörää voidaan kuitenkin käyttää myös erittäin intensiiviseen harjoitteluun, sillä se on loistava sydänlihasharjoittelu. Elliptinen kuntopyörä treenaa useita lihasryhmiä samanaikaisesti sekä ylä- että alavartalossa. Toneeraa ja vahvistaa nelipäisiä lihaksia, kinkkulihaksia, pakaralihaksia, pakaralihaksia ja käsivarren lihaksia. Se myös venyttää vatsaa ja kylkiä lempein liikkein. Jos haluat parantaa lihaskuntoa, voit lisätä vaikeustasoa tai pitää sen vakaana, jotta voit tehdä enemmän sydänliikuntaa ja laihtua. Muista, että hyvä muoto saavutetaan, kun harjoittelet säännöllisesti lyhyitä jaksoja kerrallaan.
Harjoittelun aikana voit tehdä enemmän työtä esimerkiksi käsivarsillesi – jos haluat vahvistaa ja kiinteyttää käsivarsia, rentouta jalkalihaksia (älä käytä niitä niin paljon) ja tee enemmän työtä käsivarsillasi – vedä kahvoja edestakaisin. Jos haluat treenata jalkojasi, päästä irti kahvoista ja vaivaa vain jaloilla. Elliptinen kuntopyörä sopii kaikille ja tarjoaa monia harjoitusmahdollisuuksia sukupuolesta, iästä tai kyvystä riippumatta.
Elliptiset kuntopyörät ovat myös loistavia lisäharjoitteluvälineitä, jos pyrit kestävyyshaasteeseen. Niiden avulla voit pidentää harjoittelun kestoa tai säännöllisyyttä lisäämättä loukkaantumisriskiä, jota kestävyysharjoittelu voi aiheuttaa.
Toinen elliptisen valmentajan etu on “ylösalaisin” liikkuminen. Näin voit treenata jalkojen lihaksia täysin eri alueilla, mitä et koskaan yrittäisi tehdä juoksumatolla.
Tämä yksinkertainen tosiasia tekee elliptisistä kuntoilulaitteista ihanteellisen treeniratkaisun kotona. Ne ovat hiljaisia kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että toisin kuin juoksussa, jalat eivät poistu harjoittelualustalta eivätkä aiheuta aivotärähdyksiä. Toinen syy on se, että liike syntyy lihaksista eikä moottorista (toisin kuin juoksumatolla). Elliptisessä kuntopyörässä on vastusmoottori, mutta se on yleensä hyvin hiljainen. Vanhemmat kuntoilulaitteet voivat ajan mittaan muuttua meluisiksi ja aiheuttaa ärsyttävää narinaa, mutta tämä voidaan yleensä ratkaista kiristämällä liikkuvien osien pultteja.
On olemassa kahdenlaisia elliptisiä malleja: etu- ja takavetoisia. Etummainen vauhtipyörä on edessä ja takimmainen vauhtipyörä takana.
Etuvaikutteisella kuntopenkillä keho pyrkii kallistumaan eteenpäin, jolloin tuntuu kuin astuisit portaita ylös. Ne ovat yleensä halvempia, mutta ne voivat olla äänekkäämpiä, niissä on enemmän osia ja ne saattavat vaatia enemmän huoltoa. Etuvaikutteiset kuntoilijat vievät vähemmän tilaa, ja askelpituus voi olla hieman lyhyt pidemmille ihmisille.
Takavetoisten kuntoilulaitteiden vauhtipyörä on koneen takaosassa. Asento on pystyssä, liike on luonnollisempi ja lähempänä kävelyä ja juoksua. Ne ovat yleensä kalliimpia, hiljaisempia, pehmeämpiä ja sopivat hyvin pidemmälle käyttöajalle. Vähemmän osia ja siten vähemmän huoltoa.
Elliptisissä kuntoilulaitteissa on kaksi kahvasarjaa. Paikallaan olevat kahvat parantavat vakautta suuremmilla nopeuksilla. Useimmissa kiinteissä kahvoissa on myös sisäänrakennetut anturit, joiden avulla voit seurata sykettäsi.
Liikuteltavat kahvat, joissa on synkronoidut polkimet, harjoittavat myös käsiä, kiinteyttävät käsivarsia ja harjoittavat hartioita ja selkälihaksia.
Askelman pituus on kahden polkimen välinen etäisyys, kun ne ovat kauimpana toisistaan. Lyhyt askelpituus antaa eräänlaisen askellusliikkeen. Pidempi askelpituus jäljittelee enemmän juoksuliikkeitä.
Askeleen pituus vaikuttaa myös harjoittelun mukavuuteen – jos se on liian lyhyt, tuntuu kuin kävelisit pienin askelin. Jos pituus on liian pitkä, askeleet tuntuvat liian suurilta ja voivat kuormittaa lihaksia liikaa. Oikea askelpituus riippuu pituudestasi. Mitä pidempi olet, sitä pidempi askeleesi on oltava.
Alle 175 cm pitkille käyttäjille: askelpituus 30 tai 40 cm.
Yli 175 cm pitkille käyttäjille: askelpituus 40 tai 50 cm.
Askeleen pituus on myös yksi tärkeimmistä kriteereistä elliptisen kuntoilulaitteen valinnassa, sillä se määrittää jalkojen liikkeen amplitudin ja siten polkemismukavuuden. Tavoitteena ei ole mahdollisimman pitkä askel, vaan riittävän pitkä askel, jotta jalkojen liike ei ole liian rajoittunut tai rajoittunut. Yleisesti suositellaan 40 cm:n askelpituutta. Lyhyemmällä askelpituudella voit tuntea, että liikkeesi ovat rajoitettuja, askel on vähemmän elliptinen ja polkeminen on lähempänä polkupyörän tai stepperin polkemista. Jos askel on tarpeeksi pitkä, voit ojentaa jalkasi kokonaan jokaisen liikkeen aikana.
Askelman pituus liittyy enemmän tai vähemmän elliptisen koneen kokoon tai pituuteen. Pienemmän elliptisen valmentajan askelpituus on myös lyhyempi. Alle 130-135 cm:n pituisten elliptisten jalkojen askelpituus on yleensä enintään 30 cm. Älä missään nimessä valitse pienempää valmentajaa tilan säästämiseksi, sillä askelpituus on todennäköisesti lyhyempi. Jos aiot käyttää elliptistä kuntopyörää säännöllisesti kotona etkä tavoittele kilpailutasoa, 40 cm:n askelpituus on enemmän kuin riittävä ja tarjoaa hyvän liikeradan. Jos olet pidempi kuin 1,90 m, suosittelemme valitsemaan elliptisen kuntopyörän, jonka askelpituus on yli 50 cm.
Mekaanisessa vastuskuntotreenissä polkemisen painoa/vastusta lisätään manuaalisesti kääntämällä nuppia, kun taas magneettista vastusta voidaan muuttaa suoraan elliptisen treenikoneen konsolista. Jälkimmäinen tunnetaan myös nimellä moottorijarrujärjestelmä. Lähes kaikissa elliptisissä kuntolaitteissa on nykyään magneettinen vastus, koska se tarjoaa paljon enemmän mukavuutta ja mahdollistaa sydänharjoittelun seuraamisen vaihtamalla vastustasoa automaattisesti.
Mittarit mittaavat poljintehoa kävelyn tai polkemisen nopeuden ja vastuksen tason perusteella. Elliptisten treenauslaitteiden valmistajat määrittelevät maksimitehon, joka antaa viitteitä pyörän maksimivastuksesta. Teho kertoo elliptisen treenikoneen laadun tai pikemminkin tehon (tätä voidaan verrata auton maksiminopeuteen: vaikka et saavuttaisikaan maksiminopeutta, se antaa kuvan koneen laadusta).
Voit valita sähkömagneettisen jarrujärjestelmän (EMS) ja manuaalisen kestomagneettijarrun (PMS) välillä. EMS:n tapauksessa vastus määräytyy vauhtipyörään kohdistuvan vetovoiman perusteella. Tätä voimaa ohjataan johtamalla magneettien läpi suurempia tai pienempiä virtoja. Valitse näytöltä vastus, jonka jälkeen magneetit asettuvat paikoilleen induktiolla. Siksi EMS-järjestelmässä ei käytetä moottoria tai liikkuvia/mekaanisia osia. Manuaalisessa PMS:ssä magneetti liikkuu kiertosäätimellä, jolloin vastus voidaan valita. PMS-servomoottorin tapauksessa valitset lopuksi näytöllä vastuksen, minkä jälkeen servomoottori laittaa magneetit liikkeelle.
Haluatko intensiivisemmän harjoittelun korkeammalla vastuksella? Valitse sitten elliptinen kuntopyörä, jossa on raskaampi vauhtipyörä. Painavampi vauhtipyörä tarjoaa enemmän mahdollisuuksia lisäharjoittelutasoihin. Jos et etsi intensiivistä harjoittelua, vaan vain kevyttä harjoittelua kuntosi ylläpitämiseksi ja parantamiseksi, myös kevyempi vauhtipyörä sopii.
Kuorman paino on yksi tärkeimmistä kriteereistä, jotka kannattaa ottaa tarkkaan huomioon elliptistä kuntoilulaitetta ostettaessa, sillä se vaikuttaa polkemisen laatuun, mukavuuteen ja sujuvuuteen. Liian kevyt vauhtipyörä (7-10 kg) aiheuttaa epämukavaa polkemista ja nykimistä.
Kuorman paino määrittää elliptisen valmentajan vastuksen nopeuden muutokselle tai kiihtyvyydelle. Toisin sanoen, mitä painavampi vauhtipyörä on, sitä enemmän vastusta tunnet kiihdyttäessäsi, mikä tarkoittaa, että sinun on poljettava enemmän saavuttaaksesi tietyn nopeuden (et saavuta maksiminopeutta heti).
Periaatteessa, kun kiihdytät hyvin kevyellä vauhtipyörällä, saavutat heti halutun nopeuden (kiihdytysvastuksen määrä on hyvin pieni) ja pyörä pysähtyy heti, kun lopetat polkemisen (hidastusvastus on pieni tai sitä ei ole lainkaan). Painavampi vauhtipyöräinen elliptinen valmentaja tarjoaa näin ollen paremman polkemisen sujuvuuden, mukavuuden ja harjoittelun/rasituksen (tiettyyn nopeuteen pääseminen vaatii hieman ponnistelua).
> 21 kg Ammattikäyttöön (2-3 kertaa päivässä).
11-21 kg Usein käytetty (1-3 kertaa viikossa)
7-10 kg Satunnaisesti (1-2 kertaa kuukaudessa)
Haluatko tietää, miten hyvin harjoittelet ja miten edistyt? Ergometri auttaa sinua saavuttamaan harjoittelutavoitteesi. Syöttämällä tietosi, kuten pituutesi ja painosi, voit treenata hyvin tarkasti haluamallasi intensiteetillä ja nähdä kalorikulutuksesi.
Nykyään lähes kaikissa elliptisissä kuntopyörissä on erilaisia harjoitusohjelmia ja/tai vaikeustasoja. Erilaisten harjoitusohjelmien käyttö voi auttaa saavuttamaan hyviä tuloksia ja tuoda vaihtelua harjoitteluun. Se soveltuu hyvin tempon vaihtamiseen eri vaikeustasojen välillä.
Monien elliptisten treenikoneiden mukana tulee myös useita lisävarusteita, kuten pulloteline, tablettiteline. Yhä useammat elliptiset laitteet tarjoavat Bluetooth-yhteyden, jonka avulla voit yhdistää puhelimesi tai tablettisi (myös iPhonen tai iPadin) langattomasti elliptiseen laitteeseen. Näin voit asettaa puhelimen pyöräkonsolin päälle ja käyttää sitä kosketuskonsolina. Näet siis poljinnopeutesi suoraan älypuhelimellasi tai tablet-laitteellasi ja voit hallita polkemisen vaikeutta älypuhelimellasi! Erilaisten mobiilisovellusten avulla voit seurata sydän- ja HIIT-harjoituksiasi, säätää harjoitusrutiiniasi ja seurata tilastojasi, kuten poltettujen kalorien määrää. Bluetooth-yhteys on plussaa, mikä tekee treenistä vuorovaikutteisempaa.
Velomarket on Tuntur trenazereiden virallinen jälleenmyyjä, ja meillä on laaja valikoima kotiharjoitteluvälineitä. Jos olet kiinnostunut voimaharjoittelusta kotona, löydät Velomarketin valikoimasta käsipainot, käsipainot, kettlebellit tai muut lisäpainot ja tarvikkeet. Jos etsit vakavampaa kuntosaliharjoittelua, löytyy sinulle sopiva treenipenkki. Kotivoimistelua varten Velomarket tarjoaa valikoiman hierontalaitteita, voimistelu- ja joogamattoja, voimistelupalloja, venytysnauhoja ja muita Tunturi-valikoiman laitteita.
Tunturi tarkoittaa kirjaimellisesti “suurta vuorta”, joka symboloi haasteiden voittamista ja saavutuksen tunnetta, joka tulee intensiivisen harjoittelun ja itsensä ylittämisen jälkeen.
Tunturi alkoi vuonna 1922. Turussa, kun veljekset Aarne ja Eero Harke avasivat Pyöräkellari Oy:n polkupyöräliikkeen. Aluksi pääpaino oli polkupyörien korjaamisessa, ja myöhemmin yritys valmisti itse polkupyöriä Tunturi-nimellä. Merkki menestyi hyvin, ja muutaman vuoden kuluttua pieni myymälä korvattiin tehtaalla, ja 1950-luvulla Tuntur-merkki oli kotimaisten mopomarkkinoiden markkinajohtaja. Polkupyörien valmistuksesta saadun teknologian ja tietämyksen avulla Tunturi laajensi toimintaansa muiden urheiluvälineiden tuotantoon.
1969. Vuonna 2007 Tunturi mullisti kuntoilualan esittelemällä maailman ensimmäisen kotikäyttöön tarkoitetun poljinergometrin, ja vuotta myöhemmin se sai kansainvälistä tunnustusta urheiluvälineiden valmistajana.
1990-luvulla tehtiin strateginen päätös keskittyä Tuntur-kuntotuotteiden ja Tuntur-pyörien tuotantoon. Tämä päätös oli tärkeä tuotemerkin jatkokehityksen kannalta. Tunturi on nyt tunnettu tuotemerkki Pohjoismaissa, ja Tunturi-kuntotuotteita myydään yli 40 maassa ympäri maailmaa.